Helmikuun valtuusto ja valtuustoaloite

10.02.2025

Helmikuun 2025 valtuustossa Vasemmiston valtuustoryhmä jätti tämän aloitteen, jonka ilokseni allekirjoitti 25 valtuutettua. 

Pidin lyhyen alustuspuheenvuoron aloitteesta jossa totesin, että Tuusulanjärven kunto on tyydyttyvä, ei hyvä ja se pitäisi saada paremmaksi. Jos äkkiseltään järvenpääläisiltä kysyy mikä Järvenpäässä on tärkeää, niin kyllä rantapuisto ja Tuusulanjärvi nousevat niissä vastauksissa laajasti esiin. Olisi mahtavaa, jos tästä aloitteesta löytyisi yksi luonnollinen tapa eheyttää järven kuntoa.

Aloite

 "Vedenalaiset uppopuut eli turot eivät ole uusi menetelmä, vaikka niitä ei hetkeen Suomen vesistöissä ole nähtykään. Esimerkiksi kalastajat loivat aikoinaan hyviä kalapaikkoja laskemalla pohjaan puunrisuja.

Viimeisten vuosien aikana samankaltaista tapaa on Suomessa elvytetty.

Upotettujen kuusten vaikutuksesta järven veden laadun parantamiseen ei ole vielä laajempia tutkimuksia, mutta vesibiologi arvioi YLEN uutisessa 29.1.2024, että menetelmä voisi ainakin osittain auttaa puhdistamaan Suomen järviä.

Lappeenrannassa oli vuonna 2024 otettu näytteet ennen ja jälkeen kuusien upottamisen Saimaaseen ja pohjaeläintuotanto on lisääntynyt huimasti niillä paikoilla, mihin kuusia oli upotettu, myös kalakanta oli vahvistunut.

Helsinki keräsi joulukuusia vuonna 2024 (HS uutinen joulukuu 2024) ja kuusista rakennetaan Kruunusiltojen työmaalla kehikkoja, jotka upotetaan mereen.

Muutaman metrin syvyyteen suunniteltuun kehikkoon käytetään arviolta sata joulukuusta.

Joulukuusia kerätään myös Pirkanmaalla (Tamperelainen 8.1.2025) näitä joulukuusia käytetään lisäämään luonnon monimuotoisuutta ja luonnonmukaista veden puhdistusta. Kuusista rakennetaan risupuhdistamo Nokian Haukijärveen eli kuuset upotetaan järveen.

"Risupuhdistamo on luonnollinen vedenpuhdistaja. Se viedään talvella jään päälle, ja kun jää sulaa keväällä, kuuset vajoavat veden alle. Vettyneeseen puuhun muodostuu mikrobeista, bakteereista, levästä ja sienirihmastosta koostuvaa kasvustoa, joka poistaa vedestä ravinteita ja epäpuhtauksia. Tätä kasvustoa syövät järven pieneliöt kuten vesihyönteisten toukat, joita taas syövät kalat ja sammakot. Näin lisätään tehokkaasti paikallista luonnon monimuotoisuutta ja ravinteiden luontaista kiertoa"

Risupuhdistamon ansiosta esimerkiksi veden kiintoaineksen, kemiallisen hapenkulutuksen, ravinteiden ja orgaanisen hiilen pitoisuudet pienenevät.

Olisiko joulukuusia mahdollista tulevaisuudessa upottaa Tuusulanjärveen?

Vasemmiston valtuustoryhmä esittää, että Järvenpää selvittää tarvittavien sidosryhmäkumppaneiden kanssa mahdolliset ympäristö- sekä talousvaikutukset hankkeelle, sekä sen, olisiko mahdollista vuonna 2026 alkaen upottaa kerättyjä joulukuusia Tuusulanjärveen?"