Seksuaalikasvatuksen merkitys
Tällä viikolla olen lukenut useamman mielipiteen joissa kerrotaan seksuaalikasvatuksen olevan lapsia ja nuoria seksualisoivaa, monissa mielipiteissä on viitattu Turvallinen Oulu-hankkeeseen sekä erityisesti sen materiaalipankkiin seksuaalikasvatuksesta https://www.ouka.fi/oulu/kehittamishankkeet/materiaalit.
Tämä kirjoitus kertoo yhden näkökulman seksuaalikasvatuksen
merkityksellisyydestä. Aihe on laaja ja yritin pitää kirjoituksen
kohtuullisen mittaisena, kaikkia käsitteitä ei ole laajasti avattu ja paljon tärkeää jäi varmasti puuttumaan.
Hyvä itsetunto suojaa lasta ja nuorta. Se helpottaa tekemään valintoja, jotka tuntuvat nuoresta hyvältä ja oikealta ja antavat suojaa vastustaa ulkopuolista painetta.
Seksuaalinen itsetunto on osa kaikkea tätä, se ei ole mikään erillinen ominaisuus.
(Itsetunto eli omanarvontunto tarkoittaa tietoisuutta omasta arvosta, itsekunnioitusta - wikipedia)
Puhuttaessa groomingista on hyvällä itsetunnolla valtavan suuri ehkäisevä merkitys. (Groomingilla tarkoitetaan aikuisen sosiaalisessa mediassa alkavaa manipulointia, jolla tekijä valmistelee lapsen seksuaalista kaltoinkohtelua luomalla tähän suhteen.)
Hyvä seksuaaliterveyden perusta luodaan lapsuudessa, jolloin rakentuvat kyky kiintymyssuhteeseen, itsetunto, kehonkuva sekä asenteet itsensä suojaamiseen ja arvostamiseen. Siksi jo lapset tarvitsevat seksuaalisuudelleen tukea ja suojaa.
Arjen esimerkki: sanotko pienelle lapselle "lopeta tuo räplääminen, sormet likaantuu,tai, noloa ei noin voi tehdä", jos hän tutkii omia sukupuolielimiään julkisessa tilanteessa? Asian voi myös ilmaista lempeästi ja kauniilla sanavalinnoilla.
Käyttämällämme kielellä on valtava merkitys.
Kiusaamisessa usein arvostellaan toisen kehoa. Läski, rillipää, vitun ruma, ällö, lauta, ja näitähän nyt riittää, myös huora ja homo ovat yhä kelpo haukkumasanoja. Kaikki ne loukkaavat kehoa ja runnovat hyvän itsetunnon ja oman arvostuksen kehittymistä.
Osa tätä kaikkea on myös seksuaalinen itsetunto.
Oman kehon arvostaminen, hyvä itsetunto ja kokemus siitä, että kelpaa juuri sellaisena kuin on, ovat olennaisen tärkeitä. Seksuaalinen itsetunto syntyy asiallisesta seksuaalisuutta, seksiä ja omaa itseä koskevasta tiedosta.
Ehkäisyvalistus on vain osa nuorten seksuaalikasvatusta.
Aivan yhtä tärkeää on puhua itsensä hyväksymisestä, oman kehon arvostamisesta.
Siitä, että sanoo kyllä vain silloin, kun on aidosti turvallinen ja arvostettu olo.
Turvataitojen opettelua- taitoa puolustaa itseään ja asettaa rajoja.
On tärkeää, että kykenee sanomaan, mikä tuntuu hyvältä ja mikä ei.
On tärkeää tietää, että itsetyydytys on sallittua ja suotavaa. Mistä minä kiihotun ja mistä en?
Että porno on viihdettä, aikuisviihdettä, jossa seksuaalinen kanssakäyminen tehdään tietyissä asennoissa, jotta se näyttää filmissä hyvältä. Se ei tarkoita, että seksi itsessään tuntuu parhaalta siinä asennossa.
Että seksuaalisuuden monimuotoisuus pitää sisällään myös aseksuaalisuuden, joka tarkoittaa sitä, että henkilö tuntee hyvin vähän tai ei ollenkaan seksuaalista vetovoimaa muita ihmisiä kohtaan.
On tärkeää antaa tietoa ja oikeita termejä nuorille tueksi, kun he pohtivat, mitä he ovat ja miten he itsensä kokevat. Tämä kaikki on tärkeää riippumatta siitä aloittaako seksielämänsä viisitoistavuotiaana vai kaksikymmentäkolmevuotiaana. Koska seksi on lopulta vain yksi osa seksuaalisuutta.
Hämmentävää, miten pelottavaa osalle meistä aikuisista on se, että tänä päivänä seksuaalikasvatus on kehittynyt paljon monimuotoisemmaksi ja tiedostavammaksi.
Miten pelottavana pidetään sitä, että alakoululaisille kerrotaan sukupuolen ja seksuaalisuuden monimuotoisuudesta. Yläkouluikäisten ehkäisyvalistus on muutakin kuin kondomin oikeanlainen asettaminen peniksen päälle, aivan kuin suuseksiä ei olisi harrastettu aina- viittaan tällä kohuun siitä, että nuorille on kerrottu miten kondomista saa suuseksisuojan.
Monimuotoinen ja tiedostava seksuaalikasvatus ei ole seksualisointia vaan kasvavan lapsen ja nuoren itsetunnon kehittymisen tukemista.
Seksuaalinen itsetunto on erityisen haavoittuva osa ihmistä, läpi elämän. Siihen aiheutetut säröt kestävät kauan eheytyä, ja joskus ne eivät eheydy koskaan.
Seksuaaliväkivalta on aina rikos.
(korjattu viimeinen lause seksuaalinen väkivalta- muotoon seksuaaliväkivalta 4/2021)