Onko jokaisella oikeus asuntoon?

17.10.2019

Asunnottomien yötä vietetään jälleen 17.10.2019. Suomessa on vuodesta 2002 alkaen vietetty YK:n kansainvälistä päivää köyhyyden poistamiseksi Asunnottomien yön merkeissä. 

"Tänä vuonna asunnottomien yön tapahtumissa halutaan nostaa esiin asunnottomat naiset. Suomessa oli vuonna 2018 yli 1 200 yksinelävää asunnotonta naista. Asunnottomien naisten todellisen määrän oletetaan olevan huomattavasti suurempi, sillä piiloasunnottomuus on yleistä erityisesti naisten keskuudessa. Asunnottomat naiset altistuvat monenlaiselle hyväksikäytölle, ja kokemukset väkivallasta ovat yleisiä. Perhe, lapset ja äitiys liittyvät monien naisten elämäntilanteeseen." (lähde -asunnottomien yö kansalaisliike)

Erittäin tärkeä aihe.

Itse tässä kirjoituksessa kuitenkin nostan esiin sen, että Järvenpäähän on vuosien odotuksen jälkeen valmistumassa Wärttinä2 asumisyksikkö

https://www.hoiva.fi/kunta-asiakkaille/asumispalvelut/tuettu-asuminen/warttina2/

Päätöksen teimme sosiaali- ja terveyslautakunnassa jo vuosia sitten, aihetta käsiteltiin useamman kerran. Muistan yhä kokouksen 13.11.2013, äänestimme tontin paikasta, asian palauttamista uudestaan valmisteluun esitettiin, ja lopulta jätettiin eriäviä mielipiteitä.

Kävin itsekin lukemassa pöytäkirjan uudestaan, en tuota päivämäärää sentään suoraan muistanut. Nämä ovat vaikeita asioita, ja hyvä sinänsä, että lautakunnassa oli mahdollista käydä luottamuksellista arvokeskustelua aiheesta. Olen onnellinen siitä, että suurin osa meistä kannatti asunto ensin periaatetta.

Onko oikein, että myös päihdeongelmaisella on asunto? Minulle tämä on kovin yksiselitteinen asia. Kyllä on. Asunto on ihmisoikeus. Ihmisarvo on tinkimätön ja se kuuluu jokaiselle.

Toistan tämä samaa ajatusta aika monessa kirjoituksessani, ja teen niin taas. Suosittelen meille kaikille oman kuplamme ulkopuolelle astumista aina silloin tällöin, ihan jo sen takia että pysyisimme paremmin ihmisinä toisillemme. Että muistaisimme monien niistä asioista joita pidämme vieraina ja pelottavina, edustavan pelkojamme ja ajoittain myös turhia ennakkoluuloja. Itse joudun toistavasti haastamaan tässä itseäni.

Viime vuonna asunnottomien yössä vierailimme päiväkeskus Wärttinässä silloisen sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajan kanssa ja eniten mieleen on jäänyt #yesinmybackyard lause rintamerkeistä ja keskusteluista. Se on hyvä lause.

Ja, on hyvä muistaa, että asunnottomuus ei koska vain syrjäytyneitä ja päihdeongelmaisia ihmisiä. Asunnottomuus koskee monia. Pääkaupunkiseudun vuokrataso on niin korkea, että moni työssäkäyvä ei selviydy asumisen kustannuksista.

Tässä muutama tilastoluku

"Viime vuonna asunnottomia oli Suomessa lähes 5 500, joista valtaosa eli 89 prosenttia oli yksineläviä. Aran mukaan asunnottomia perheellisiä oli 159 ja pariskuntia reilu sata eli yhteensä 600 henkilöä.

Miehet ovat naisia useammin vailla vakinaista asuntoa. Maahanmuuttajataustaisia ja pitkäaikaisasunnottomia oli molempia yli 1 100 asunnottomana. Suurin osa asunnottomista henkilöistä elää tilapäisesti tuttaviensa tai sukulaistensa luona.

Yli puolet eli 55 prosenttia kaikista Suomen asunnottomista oli pääkaupunkiseudulla ja yli kolmannes reilu 38 prosenttia Helsingissä." Lähde KU 17.10.19

Asunnottomuuden poistaminen on mahdollista, mutta se vaatii paljon poliittista tahtoa ja paljon yhteistyötä.

Olen tänään Järvenpään torilla mukana Asunnottomien yössä, sekä elävä kirjasto- tapahtumassa klo 19-20, minulle aivan uusi konsepti.

Olen valinnut kirjaani, eli itselleni, kansiin tekstin joka kertoo minusta, ja halutessaan minut voi lainata keskustelemaan asunnottomuudesta.

Tai, mistä vain voimme keskustella, mutta tänään teemana on asunnottomuus.

#yesinmybackyard