Hyvää Helsinki Pride-viikkoa!

07.09.2020

"Seksuaalioikeuksien toteutuminen on keskeistä ihmisen hyvinvoinnin ja tasapainoisen elämän kannalta. Seksuaalisuus on olennainen ja arvokas osa ihmisyyttä. Se on ihmisen perusominaisuus, joka kehittyy läpi elämän. Ihmisten vapautta tehdä seksuaalisuuteensa liittyviä päätöksiä rajoitetaan ympäri maailman. Seksuaalioikeudet ovatkin ihmisoikeuksista monin tavoin haavoittuvaisimpia. Ne ovat jatkuvasti vaarassa tulla loukatuiksi ." - Väestöliitto

Jouduin tässä kesällä yön tunneilla yllättäen keskusteluun, jossa oltiin sitä mieltä, että Pride on turha tänä päivänä, koska seksuaalivähemmistöjen, erityisesti homoseksuaalien oikeudet ovat Suomessa niin hyvin toteutuneet.

Keskustelussa myös arveltiin  homoseksuaalisuuden olevan muotia ja nuorten haluista siitä syystä olla homoja. Sekä kyseenalaistettiin, miksi vaikka vammaisten tai työttömien tai vanhusten asioista ei pidetä samanlaista meteliä.

Lopputulemana ensimmäisen kerran pitkään aikaan tämä oli keskustelu, jota en pystynyt käymään loppuun.

Jos olisin seurassa, jossa avoimesti vastustetaan seksuaalivähemmistöjen oikeuksia, olisi helpompaa ainakin itselleni vain poistua paikalta ja antaa olla. Mutta kun olet seurassa, joka on avoin ja salliva, on tilanne haasteellisempi.

Tietysti saan itsenikin kiinni ajoittain asioiden yläpuolelle asettumisesta, ja hyvä niin, toivottavasti opin siitä jotain. Jos käy vain keskusteluja, joissa ei avoimesti keskustella erilaisista näkemyksistä ja olettamuksista tai haasteta omia näkemyksiä ollenkaan niin sitä herkästi kuplaantuu.

Olin siis unohtanut, että minä olen tässä aiheessa päässyt kehittämään aikamoisen kuplan itselleni.

En kyennyt vastaamaan silloin, mutta vastaan nyt.

Pridesta on tullut suuri ja melko kaupallinen tapahtuma, yhä useammat yritykset osallistuvat siihen eri tavoin. Ymmärrän, että tämä voi ärsyttää kuten mikä vain suuri kaupallinen tapahtuma.

Siitä ei ole kuin muutama vuosikymmen, kun homous määriteltiin mielisairaudeksi ja/tai rikokseksi. Seksuaalisuuden monimuotoisuus on yhä monille vieras käsite, niin voisiko tätä asiaa sen oman ärtymyksen yli katsoa niin, että me yhteiskuntana olemme kulkeneet pitkän matkan ihmisoikeuksien suuntaan ja sitä on arvokasta juhlistaa? Jos tuntuu että höyryä on liikaa, aina voi kääntää päätä toiseen suuntaan.

Toivon, että me emme ihmisoikeusnäkökulmasta tarvitse parin vuosikymmenen päästä Pride-kulkueita. 

Muisto siitä ajasta, kun seksuaalinen suuntautuminen ja ihmisoikeuksien toteutuminen aiheutti eripuraa kansassa, olisi kirjattuna historiaan kirjoihin ajan ilmiönä. Toki ihmisyyden moninaisuuden juhlistaminen on aina paikallaan!

Ihmis- ja seksuaalioikeuksien näkökulmasta, seksuaalivähemmistöjen asioiden ajaminen ja näkyväksi tekeminen tukee kaikkien ryhmien oikeuksia. Seksuaalivähemmistöt kun eivät ole erillinen homogeeninen ryhmä vaan meitä on niin vammaisissa, ikäihmisissä, työttömissä kuin mielenterveyskuntoutujissa, aivan kaikissa ihmisryhmissä on seksuaalivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä.

Intersektionaalisuuden kautta tarkasteltuna seksuaalioikeutesi ovat sitä haavoittuvammassa asemassa, mitä useampaan vähemmistöön kuulut.

Homoseksuaalisuuden leimaaminen muoti-ilmiöksi on loukkaavaa seksuaalivähemmistöön kuuluville ja kaikista eniten nuorille, jotka ovat epävarmoja seksuaalisuudestaan. Onneksi tänä päivänä on yhä helpompaa ja sallitumpaa nuoren olla juuri sitä mitä on ja seksuaalisuuden tasollakin etsiä itseään rauhassa ja avoimesti. Jos tuntee seksuaalista vetovoimaa vain yhteen sukupuoleen, niin avoimessa ja sallivassa ilmapiirissä se on helppoa todeta, samoin kuin se, jos kokee ettei sukupuolella ole itselle merkitystä.

Jos jokin asia on tehty yhteiskunnassa näkyväksi, se ei tarkoita, että kyseessä on muoti-ilmiö.

Hyvää Pride-viikkoa kaikille!

Kirjoitin aiheesta seksuaalisuus, seksuaalikasvatuksen näkökulmasta aiemmin tänä vuonna 

https://www.mimmilauniala.net/l/seksuaalikasvatuksen-merkitys/